Kuchciki

LASAGNE ZE SZPARAGAMI I ŁOSOSIEM

PRZYGOTOWANIE

  • Odciąć skórę z łososia, umyć, pokroić na małe kawałki, doprawić solą, pieprzem, skropić łyżeczką oliwy i soku z cytryny, wymieszać, odstawić.
  • Płaty lasagne wrzucać na osolony wrzątek i gotować przez ok. 6 minut, odcedzić i ułożyć pojedynczą warstwą na tacy.
  • Odłamać twarde końce szparagów (same złamią się we właściwym miejscu), umyć, przekroić wzdłuż na 2 części.
  • Odciąć zielone liście pora, umyć białą i jasnozieloną część, posiekać na desce, wrzucić na patelnię z łyżką oliwy i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty. Doprawić solą, przykryć i dusić jeszcze przez ok. 2 minuty aż por będzie miękki.
  • Przygotować sos beszamelowy: w średnim garnku dobrze rozgrzać masło, gdy będzie się gotować dodać mąkę i smażyć przez około minutę ciągle mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając (najlepiej rózgą), aż sos będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez chwilę aż sos zgęstnieje. Odstawić z ognia.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Żaroodporną formę 20 x 30 cm wysmarować oliwą, na dnie rozsmarować ok. 4 łyżek sosu beszamelowego, ułożyć 3 pierwsze płaty lasagne, posmarować je sosem, ułożyć połówki szparagów rozcięciem do dołu, jeden obok drugiego, doprawić je solą. Wyłożyć połowę łososia oraz połowę duszonego pora, polać 2 łyżkami sosu i posypać 1/3 ilości startego sera.
  • Położyć kolejne 3 płaty lasagne, posmarować sosem, ułożyć resztę szparagów, posolić, dodać resztę łososia i pozostałe pory, skropić 2 łyżkami sosu i połową pozostałego sera. Przykryć pozostałym makaronem, posmarować resztą sosu i posypać pozostałym serem. Przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut. Udekorować tymiankiem.  Lasagne ze szparagami i łososiem Lasagne ze szparagami i łososiem

MAKARON Z SOSEM MIĘSNO-POMIDOROWYM

PRZYGOTOWANIE

  • Na dużej patelni lub rondlu na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek i wymieszać. Dodać zmielone mięso, doprawić solą, pieprzem i oregano i na dużym ogniu obsmażać przez ok. 15 minut, aż całe mięso będzie obsmażone i zacznie się miejscami rumienić.
  • Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez około 15 minut pod przykryciem. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie.
  • Do mięsa dodać pomidory i zagotować, gotować ok. 5 minut, w razie potrzeby doprawić. Zbyt gęsty sos można rozcieńczać wodą z gotującego się makaronu.
  • Do sosu dodać ricottę lub mascarpone lub śmietankę i wymieszać. Podawać z makaronem, posypać tartym serem i posiekaną bazylią.

WSKAZÓWKI

Jeśli sami mielimy mięso możemy zmielić je od razu z cebulą i czosnkiem, wówczas wszystko razem podsmażamy na patelni.

Makaron z mięsem mielonym

PASTITSIO

PRZYGOTOWANIE

SOS MIĘSNY
  • W większym garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać drobno posiekany czosnek i selera naciowego. Podsmażać przez ok. 5 minut delikatnie rumieniąc składniki.
  • Dodać mięso i dokładnie je obsmażyć na większym ogniu (ok. 4 minuty). Wlać wino, dodać passatę pomidorową, przecier pomidorowy, cynamon, mielone goździki, oregano, liść laurowy oraz 100 ml bulionu lub wody.
  • Doprawić solą i pieprzem, gotować pod lekko uchyloną pokrywą przez ok. 35 minut, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec usunąć liść laurowy.
MAKARON
  • Zagotować osoloną wodę, wrzucić makaron, gotować minutę krócej niż podane jest na opakowaniu. Odcedzić, wsypać do czystej miski i lekko przestudzić.
SOS BESZAMELOWY
  • W garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszając drewnianą łyżką podsmażać przez ok. minutę. Stopniowo dodawać mleko jednocześnie energicznie mieszając rózgą aby nie pojawiały się grudki.
  • Po dodaniu całego mleka, sos zagotować. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez ok. 6 minut co chwilę mieszając. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
ZAPIEKANIE
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przestudzony makaron wymieszać z 1/4 otrzymanego sosu beszamelowego, z roztrzepanym jajkiem oraz połową startego sera. Resztę sosu trzymać na małym ogniu.
  • Formę o wymiarach 20 x 30 x 5 cm wysmarować łyżką masła. Wyłożyć 1/3 makaronu, następnie połowę sosu mięsnego. Dodać 1/3 makaronu i przykryć resztą sosu mięsnego. Wyłożyć pozostały makaron i sos beszamelowy.
  • Resztę sera wymieszać z bułką tartą i posypać po wierzchu zapiekanki. Piec bez przykrycia przez 35 minut aż wierzch będzie zrumieniony.

WSKAZÓWKI

* Oryginalnie używa się:

  • sera greckiego kefalotiri, z owczego mleka (to ser twardy i dojrzewający), ja zastępuję go owczym serem pecorino (trójkąt) lub innym twardym owczym serem, może też być parmezan lub grana padano, ewentualnie tarta mozzarella.
  • makaronu w kształcie rurek ziti, można zastąpić rigatoni, tubetti,tortiglioni, ewentualnie penne.Pastitsio


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl