Odciąć skórę z łososia, umyć, pokroić na małe kawałki, doprawić solą, pieprzem, skropić łyżeczką oliwy i soku z cytryny, wymieszać, odstawić.
Płaty lasagne wrzucać na osolony wrzątek i gotować przez ok. 6 minut, odcedzić i ułożyć pojedynczą warstwą na tacy.
Odłamać twarde końce szparagów (same złamią się we właściwym miejscu), umyć, przekroić wzdłuż na 2 części.
Odciąć zielone liście pora, umyć białą i jasnozieloną część, posiekać na desce, wrzucić na patelnię z łyżką oliwy i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty. Doprawić solą, przykryć i dusić jeszcze przez ok. 2 minuty aż por będzie miękki.
Przygotować sos beszamelowy: w średnim garnku dobrze rozgrzać masło, gdy będzie się gotować dodać mąkę i smażyć przez około minutę ciągle mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając (najlepiej rózgą), aż sos będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez chwilę aż sos zgęstnieje. Odstawić z ognia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Żaroodporną formę 20 x 30 cm wysmarować oliwą, na dnie rozsmarować ok. 4 łyżek sosu beszamelowego, ułożyć 3 pierwsze płaty lasagne, posmarować je sosem, ułożyć połówki szparagów rozcięciem do dołu, jeden obok drugiego, doprawić je solą. Wyłożyć połowę łososia oraz połowę duszonego pora, polać 2 łyżkami sosu i posypać 1/3 ilości startego sera.
Położyć kolejne 3 płaty lasagne, posmarować sosem, ułożyć resztę szparagów, posolić, dodać resztę łososia i pozostałe pory, skropić 2 łyżkami sosu i połową pozostałego sera. Przykryć pozostałym makaronem, posmarować resztą sosu i posypać pozostałym serem. Przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut. Udekorować tymiankiem.
MAKARON Z SOSEM MIĘSNO-POMIDOROWYM
PRZYGOTOWANIE
Na dużej patelni lub rondlu na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek i wymieszać. Dodać zmielone mięso, doprawić solą, pieprzem i oregano i na dużym ogniu obsmażać przez ok. 15 minut, aż całe mięso będzie obsmażone i zacznie się miejscami rumienić.
Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez około 15 minut pod przykryciem. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie.
Do mięsa dodać pomidory i zagotować, gotować ok. 5 minut, w razie potrzeby doprawić. Zbyt gęsty sos można rozcieńczać wodą z gotującego się makaronu.
Do sosu dodać ricottę lub mascarpone lub śmietankę i wymieszać. Podawać z makaronem, posypać tartym serem i posiekaną bazylią.
WSKAZÓWKI
Jeśli sami mielimy mięso możemy zmielić je od razu z cebulą i czosnkiem, wówczas wszystko razem podsmażamy na patelni.
PASTITSIO
PRZYGOTOWANIE
SOS MIĘSNY
W większym garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać drobno posiekany czosnek i selera naciowego. Podsmażać przez ok. 5 minut delikatnie rumieniąc składniki.
Dodać mięso i dokładnie je obsmażyć na większym ogniu (ok. 4 minuty). Wlać wino, dodać passatę pomidorową, przecier pomidorowy, cynamon, mielone goździki, oregano, liść laurowy oraz 100 ml bulionu lub wody.
Doprawić solą i pieprzem, gotować pod lekko uchyloną pokrywą przez ok. 35 minut, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec usunąć liść laurowy.
MAKARON
Zagotować osoloną wodę, wrzucić makaron, gotować minutę krócej niż podane jest na opakowaniu. Odcedzić, wsypać do czystej miski i lekko przestudzić.
SOS BESZAMELOWY
W garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszając drewnianą łyżką podsmażać przez ok. minutę. Stopniowo dodawać mleko jednocześnie energicznie mieszając rózgą aby nie pojawiały się grudki.
Po dodaniu całego mleka, sos zagotować. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez ok. 6 minut co chwilę mieszając. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
ZAPIEKANIE
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przestudzony makaron wymieszać z 1/4 otrzymanego sosu beszamelowego, z roztrzepanym jajkiem oraz połową startego sera. Resztę sosu trzymać na małym ogniu.
Formę o wymiarach 20 x 30 x 5 cm wysmarować łyżką masła. Wyłożyć 1/3 makaronu, następnie połowę sosu mięsnego. Dodać 1/3 makaronu i przykryć resztą sosu mięsnego. Wyłożyć pozostały makaron i sos beszamelowy.
Resztę sera wymieszać z bułką tartą i posypać po wierzchu zapiekanki. Piec bez przykrycia przez 35 minut aż wierzch będzie zrumieniony.
WSKAZÓWKI
* Oryginalnie używa się:
sera greckiego kefalotiri, z owczego mleka (to ser twardy i dojrzewający), ja zastępuję go owczym serem pecorino (trójkąt) lub innym twardym owczym serem, może też być parmezan lub grana padano, ewentualnie tarta mozzarella.
makaronu w kształcie rurek ziti, można zastąpić rigatoni, tubetti,tortiglioni, ewentualnie penne.