Kuchciki

LAKSA Z DORSZEM I PAPRYKĄ

PRZYGOTOWANIE

  • Na początku najlepiej ugotować makaron ryżowy (ok. 5 minut we wrzącej wodzie), bo samo przygotowanie zupy trwa bardzo krótko. Następnie makaron odcedzić i przepłukać wodą aby się nie sklejał.
  • W garnku na oleju podsmażyć pastę (ok. 2 minuty), wlać gorący bulion i zagotować. Cały czas zupę gotujemy bez przykrycia. Gotować na umiarkowanym ogniu przez ok. 3 minuty, dodać mleko kokosowe oraz pokrojoną w kostkę paprykę i gotować przez ok. 3 minuty.
  • Dodać dorsza pokrojonego w kosteczkę i gotować na małym ogniu przez ok. 2 - 3 minuty, dodać makaron i podgrzewać jeszcze minutę. Wlać do misek i posypać kolendrą oraz papryczką chili.

WSKAZÓWKI

* podobna jak tajska pasta curry, w skład wchodzą: chili, kolendra, pasta krewetkowa, cebula, czosnek, skórka z limonki, trawa cytrynowa, galangal, kolendra, kurkuma. Najwygodniej kupić gotową ale można też skompletować wszystkie składniki i zrobić własną. Pastę laksa można kupić w internetowym lub stacjonarnym sklepie z żywnością orientalną.

Laksa z dorszem i papryką

ZUPA KREM MARCHEWKOWO-ANANASOWA

PRZYGOTOWANIE

  • W garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 5 minut co chwilę mieszając), dodać pokrojonego na paseczki pora (tylko białą część), pokrojony w kosteczkę czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
  • Marchewkę obrać i pokroić na 1 cm kawałki, włożyć do garnka z cebulą, dodać imbir i co chwilę mieszając podsmażać przez ok. 2 minuty. Dodać kurkumę, wlać gorący bulion i zagotować na większym ogniu. Doprawić do smaku solą.
  • Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 15 minut do miękkości marchewki. Następnie dodać sok ananasowy, sok z limonki oraz mleko kokosowe, zmiksować na krem. Podawać ze zrumienionymi na patelni pestkami dyni.

WSKAZÓWKI

* Do zupy zamiast soku ananasowego można użyć miąższu ze świeżego ananasa (ok. 1 szklanki pokrojonego w kostkę).

ZUPA Z DYNI

PRZYGOTOWANIE

  • Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. 
  • W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
  • Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut. 
  • Świeżego pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy.
  • Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.   Zupa krem marchewkowo-ananasowa

PROPOZYCJA PODANIA

płatki chili / natka / śmietanka

WSKAZÓWKI

W zimie można użyć świeżej dyni piżmowej lub dyni mrożonej.  

Zupa z dyni

ZUPA RAMEN Z OWOCAMI MORZA

PRZYGOTOWANIE

  • Owoce morza rozmrozić i opłukać. Zagotować bulion dashi, dodać pastę curry, mleko kokosowe, olej sezamowy chili, przyprawę shichimi togarashi. Dokładnie wymieszać, najlepiej rózgą.
  • W gotujący się na małym ogniu bulion włożyć świeży makaron i po podgrzaniu porozdzielać go na pojedyncze kluski. Jeśli używamy suszonego makaronu, należy go wcześniej oddzielnie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Dodać owoce morza i gotować ok. 2 minuty, aż będą miękkie.
  • Wyłożyć do misek, dodać kiełki fasoli mung, paseczki nori i obraną oraz pokrojoną w słupki marchewkę, posypać szczypiorkiem.Wpis na blogu


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl